
De wijnbouw op Cyprus is een oude traditie die teruggaat tot in de
oudheid. De eerste wijngaarden werden hier aangeplant door de
Feniciërs, meer dan 3000 jaar geleden.
In de twintigste eeuw
begon de wijnbouw op Cyprus zich opnieuw te ontwikkelen.
Tegenwoordig zijn er ongeveer veertig wijnproducenten die
verschillende soorten wijn produceren, waaronder rode, witte en
mousserende wijnen. Veel van deze wijnen worden gemaakt van
autochtone druivenrassen zoals Xynisteri, Maratheftiko en Mavro. Er
worden ook internationale druivenrassen aangeplant en gebruikt voor
het maken van wijn.
Een Cypriotische specialiteit is de
dessertwijn Commandaria, gemaakt van xynisteri (wit) en/of mavro
(rood). De druiven worden na de oogst zeven tot tien dagen in de zon
gedroogd tot ze een voorgeschreven suikerpercentage bereikt hebben.
Als bij de vergisting een alcoholpercentage van minimaal 10% bereikt
is, mogen ze versterkt worden met alcohol tot maximaal 20%. Daarna
volgt minimaal twee jaar rijping op houten vaten.
De
bekendste Cypriotische druiven rassen zijn:
Xynisteri: een witte druif en een van de oudste en meest
typische druivensoorten van Cyprus. De druif wordt gebruikt voor het
maken van witte wijnen met een medium alcoholgehalte, een zachte
smaak en een goede zuurgraad.
Maratheftiko:
een rode druif die wordt beschouwd als een van de beste
druivensoorten van Cyprus. De druif geeft rode wijnen met een goede
structuur, complexe smaken en een goede houdbaarheid.
Mavro: de “zwarte “druif die wordt gebruikt voor
het maken van rode wijnen met een volle smaak en een goede
houdbaarheid.
De regio’s rond Limassol en Paphos zijn de
belangrijkste wijngebieden op Cyprus. Veel wijnhuizen bieden
rondleidingen en proeverijen aan, zodat bezoekers de lokale wijnen
kunnen proeven en kennis kunnen maken met de geschiedenis van de
wijnbouw op het eiland.
Phaphos
Limassol
Zambartas Tel:+ 357 25 942424
https://zambartaswineries.com
Een van de Cypriotische
pioniers in de wijnbouw is de familie Zambartas. De wijnmakerij werd
in 2006 opgericht door wijlen Akis Zambartas die twaalf inheemse
Cypriotische druivensoorten herontdekte, die hij registreerde,
plantte en vinifieerde. Onder hen waren de belangrijkste:
Maratheftiko, Lefkada, Promara, Spourtiko en Yiannoudi. Zijn zoon
Marco heeft het bedrijf voortgezet, samen met zijn Nederlandse vrouw
Marleen.
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10.00 - 16.00 uur
zaterdag en zondag 11.00 - 16.00 uur.
Vlassides (tel: +357
97789560)
https://vlassideswinery.com
De wijnmakerij bezit
21 ha. op 700-1100 meter hoogte. De wijngaarden bevinden zich in de
pittoreske regio van het dorp Kilani, net ten zuiden van Troodos.
Naast gebruik van lokale en internationale druiven, experimenteren
ze ook met druivenrassen uit Griekenland.
Openingstijden:
Maandag – Zaterdag 11:00-16:00 uur.
Ktima Gerolemo Tel:+ 357
25 422122
https://ktimagerolemo.com/ktima-gerolemo
De
wijnmakerij Ktima Gerolemo ligt ongeveer een kilometer ten noorden
van het dorp Omodos op een hoogte van 900 meter, in het hart van het
wijngebied. Bezoekers worden rondgeleid door een moderne wijnmakerij
en maken kennis met de principes van de biologische wijnbouw.
Openingstijden: elke dag van 8.00 tot 15.00 uur.
Oenou Yi
Tel:+357 25 446000
https://oenouyi.wine/evoenos-cyprus
Gehuisvest in een organisch gebouw. Moderne bereidingstechnieken
staan garant voor goede wijnen van lokale en internationale druiven.
Mooie proeflokaal en heerlijk restaurant.
Openingstijden: maandag
– zondag 10:00 – 18:00 uur.
Tsiakkas Tel:+ 357 25 991080
https://tsiakkaswinery.com/experiences
De Tsiakkas Winery
werd opgericht in 1988 en is gevestigd in Pelendri. De 18 ha.
wijngaarden worden biologisch bewerkt. De koude winters en de koele
zomers zonder regen, in combinatie met de arme vulkanische bodem,
zorgen voor een lage maar goede opbrengst.
Openingstijden:
maandag t/m zaterdag 09.00 - 16.00 uur. Zondag gesloten
Kyperounda Tel:+ 357 25 532043
https://kyperoundawinery.com/en
Kyperounda Winery is gelegen in het dorp Kyperounda. Het
wijnhuis bezit een wijngaard van vier hectare op 1400 meter hoogte
(de hoogste wijngaard van Europa) met een microklimaat vergelijkbaar
met dat van de Bordeaux in Frankrijk.
Openingstijden: maandag
t/m vrijdag 9.00 - 15.30 uur. Zaterdag en zondag gesloten.
Nicosia
Aes
Ampelis Tel:+ 357 99 835663
https://aesambelis.com
Het
wijnhuis werd begin jaren '90 opgericht en is gelegen op de
hellingen van Kalo Chorio Orinis in het district Nicosia, 28 km ten
zuidwesten van de hoofdstad. Moderne wijnmakerij met een breed
assortiment wijnen van lokale en internationale druivenrassen
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10.00 - 16.00 uur. Zaterdag en
zondag gesloten.
Santa Irene Tel:+ 357 22 515515
https://www.santairenewinery.com
Wijnmakerij Santa Irene
bezit 200 ha aan wijngaard, zowel in eigendom als gepacht. De
belangrijkste druiven zijn de rode Mavro ampelisimo en de witte
Xynisteri. Van de rode Mavro maken ze vijf verschillende wijnen en
van Xynisteri drie verschillende wijnen. Daarnaast vinifiëren ze
Shiraz en Muscat. De wijngaarden zijn vaak zeer oud (honderd jaar en
ouder)
Openingstijden: in het weekend van 10:00 tot 17:00 uur.
Larnaca
Ktima Christoudia Tel:+ 357 99 034828
https://www.christoudia.com/the-winery
Ze verbouwen
voornamelijk lokale druivenrassen en planten ook weer oude, vergeten
rassen aan. In 2012 is het nieuwe gebouw in gebruik genomen.
Openingstijden: elke dag van 9.00 tot 17.00 uur.
Ktima
Dafermou Tel: +357 70 008373
https://www.dafermouwinery.com
Opgericht in 2007 met de intentie om topwijnen te produceren. Meer
dan twintig verschillende druivenrassen bieden een ruime keuze om de
perfecte allround wijn te creëren, organisch en in beperkte oplage.
Het belangrijkste doel is het promoten van lokale druivenrassen,
vergezeld van enkele van de beste en meest bekende internationale
variëteiten.
Openingstijden: bel +357 70 008373.