Wijn & wijnhuizen

De wijnbouw op Cyprus is een oude traditie die teruggaat tot in de oudheid. De eerste wijngaarden werden hier aangeplant door de Feniciërs, meer dan 3000 jaar geleden.
In de twintigste eeuw begon de wijnbouw op Cyprus zich opnieuw te ontwikkelen. Tegenwoordig zijn er ongeveer veertig wijnproducenten die verschillende soorten wijn produceren, waaronder rode, witte en mousserende wijnen. Veel van deze wijnen worden gemaakt van autochtone druivenrassen zoals Xynisteri, Maratheftiko en Mavro. Er worden ook internationale druivenrassen aangeplant en gebruikt voor het maken van wijn.

Een Cypriotische specialiteit is de dessertwijn Commandaria, gemaakt van xynisteri (wit) en/of mavro (rood). De druiven worden na de oogst zeven tot tien dagen in de zon gedroogd tot ze een voorgeschreven suikerpercentage bereikt hebben. Als bij de vergisting een alcoholpercentage van minimaal 10% bereikt is, mogen ze versterkt worden met alcohol tot maximaal 20%. Daarna volgt minimaal twee jaar rijping op houten vaten.

De bekendste Cypriotische druiven rassen zijn:

Xynisteri: een witte druif en een van de oudste en meest typische druivensoorten van Cyprus. De druif wordt gebruikt voor het maken van witte wijnen met een medium alcoholgehalte, een zachte smaak en een goede zuurgraad.

Maratheftiko: een rode druif die wordt beschouwd als een van de beste druivensoorten van Cyprus. De druif geeft rode wijnen met een goede structuur, complexe smaken en een goede houdbaarheid.

Mavro: de “zwarte “druif die wordt gebruikt voor het maken van rode wijnen met een volle smaak en een goede houdbaarheid.

De regio’s rond Limassol en Paphos zijn de belangrijkste wijngebieden op Cyprus. Veel wijnhuizen bieden rondleidingen en proeverijen aan, zodat bezoekers de lokale wijnen kunnen proeven en kennis kunnen maken met de geschiedenis van de wijnbouw op het eiland.

Phaphos

 

 



Kolios winery (+357 26 724090) https://www.kolioswinery.com.cy

Het wijnhuis is gelegen op een bergtop, ongeveer een kilometer van de rand van het dorp Statos Ayios Photios in de richting van het klooster van Chryssoroyiatissa. Naast de wijnmakerij, op een hoogte van negenhonderd meter, bevinden zich de "Kolios" wijngaarden. Ze werken biologisch en maken wijn van lokale en internationale druivenrassen.
Openingstijden: elke dag 08.30- 16.50 uur.



Vouni Panayia (tel:+357 26 722770) https://www.vounipanayiawinery.com

De Vouni Panayia Winery, gelegen aan de ingang van Panayia, is een van de modernste wijnmakerijen in Cyprus. Ze maken wijnen van de inheemse druivenrassen Xynisteri, Spourtiko, Promara (wit) en Ntopio Mavro, Maratheftiko en Yiannoudi (rood).
Openingstijden: elke dag 09.00- 16.30 uur.



Vasilikon- Winery (+357 26 633999) https://vasilikon.com/winery

Vasilikon Winery is een van de eerste lokale wijnmakerijen van Cyprus, opgericht in 1993 door de broers Heracles, Georgios en Giannis Kyriakides. Ze maken wijn van Xinisteri, Lefkada, Morokanela, Maratheftiko, Yiannoudi, Cabernet Sauvignon en Syrah. De wijngaarden liggen op ca. zevenhonderd meter hoogte. Er wordt geen gebruik gemaakt van insecticiden en irrigatie.
Openingstijden: elke dag 08.30 - 18.00 uur.



Limassol

 




Zambartas Tel:+ 357 25 942424 https://zambartaswineries.com

Een van de Cypriotische pioniers in de wijnbouw is de familie Zambartas. De wijnmakerij werd in 2006 opgericht door wijlen Akis Zambartas die twaalf inheemse Cypriotische druivensoorten herontdekte, die hij registreerde, plantte en vinifieerde. Onder hen waren de belangrijkste: Maratheftiko, Lefkada, Promara, Spourtiko en Yiannoudi. Zijn zoon Marco heeft het bedrijf voortgezet, samen met zijn Nederlandse vrouw Marleen.
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10.00 - 16.00 uur zaterdag en zondag 11.00 - 16.00 uur.



Vlassides (tel: +357 97789560) https://vlassideswinery.com

De wijnmakerij bezit 21 ha. op 700-1100 meter hoogte. De wijngaarden bevinden zich in de pittoreske regio van het dorp Kilani, net ten zuiden van Troodos. Naast gebruik van lokale en internationale druiven, experimenteren ze ook met druivenrassen uit Griekenland.
Openingstijden: Maandag – Zaterdag 11:00-16:00 uur.



Ktima Gerolemo Tel:+ 357 25 422122 https://ktimagerolemo.com/ktima-gerolemo

De wijnmakerij Ktima Gerolemo ligt ongeveer een kilometer ten noorden van het dorp Omodos op een hoogte van 900 meter, in het hart van het wijngebied. Bezoekers worden rondgeleid door een moderne wijnmakerij en maken kennis met de principes van de biologische wijnbouw.
Openingstijden: elke dag van 8.00 tot 15.00 uur.



Oenou Yi Tel:+357 25 446000 https://oenouyi.wine/evoenos-cyprus

Gehuisvest in een organisch gebouw. Moderne bereidingstechnieken staan garant voor goede wijnen van lokale en internationale druiven. Mooie proeflokaal en heerlijk restaurant.
Openingstijden: maandag – zondag 10:00 – 18:00 uur.



Tsiakkas Tel:+ 357 25 991080 https://tsiakkaswinery.com/experiences

De Tsiakkas Winery werd opgericht in 1988 en is gevestigd in Pelendri. De 18 ha. wijngaarden worden biologisch bewerkt. De koude winters en de koele zomers zonder regen, in combinatie met de arme vulkanische bodem, zorgen voor een lage maar goede opbrengst.
Openingstijden: maandag t/m zaterdag 09.00 - 16.00 uur. Zondag gesloten



Kyperounda Tel:+ 357 25 532043 https://kyperoundawinery.com/en

Kyperounda Winery is gelegen in het dorp Kyperounda. Het wijnhuis bezit een wijngaard van vier hectare op 1400 meter hoogte (de hoogste wijngaard van Europa) met een microklimaat vergelijkbaar met dat van de Bordeaux in Frankrijk.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag 9.00 - 15.30 uur. Zaterdag en zondag gesloten.



Nicosia

 

 



Aes Ampelis Tel:+ 357 99 835663 https://aesambelis.com

Het wijnhuis werd begin jaren '90 opgericht en is gelegen op de hellingen van Kalo Chorio Orinis in het district Nicosia, 28 km ten zuidwesten van de hoofdstad. Moderne wijnmakerij met een breed assortiment wijnen van lokale en internationale druivenrassen
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10.00 - 16.00 uur. Zaterdag en zondag gesloten.



Santa Irene Tel:+ 357 22 515515 https://www.santairenewinery.com

Wijnmakerij Santa Irene bezit 200 ha aan wijngaard, zowel in eigendom als gepacht. De belangrijkste druiven zijn de rode Mavro ampelisimo en de witte Xynisteri. Van de rode Mavro maken ze vijf verschillende wijnen en van Xynisteri drie verschillende wijnen. Daarnaast vinifiëren ze Shiraz en Muscat. De wijngaarden zijn vaak zeer oud (honderd jaar en ouder)
Openingstijden: in het weekend van 10:00 tot 17:00 uur.


 

Larnaca

 




 

Ktima Christoudia Tel:+ 357 99 034828 https://www.christoudia.com/the-winery

Ze verbouwen voornamelijk lokale druivenrassen en planten ook weer oude, vergeten rassen aan. In 2012 is het nieuwe gebouw in gebruik genomen.
Openingstijden: elke dag van 9.00 tot 17.00 uur.



Ktima Dafermou Tel: +357 70 008373 https://www.dafermouwinery.com

Opgericht in 2007 met de intentie om topwijnen te produceren. Meer dan twintig verschillende druivenrassen bieden een ruime keuze om de perfecte allround wijn te creëren, organisch en in beperkte oplage. Het belangrijkste doel is het promoten van lokale druivenrassen, vergezeld van enkele van de beste en meest bekende internationale variëteiten.
Openingstijden: bel +357 70 008373.